Beknellende gevoelens en emoties zijn het meest weggestopte deel van mensen. Ze worden weggedrukt, afgeleid, onderdrukt en willen niet gezien en gehoord worden. Deze emotionele zaken zijn juist die dingen die ons gevangen houdt.

Waarom doen we dit?

Dit is juist het deel waar een enorme angst onder zit. Een angst die zodra we in de buurt komen ervoor wegrennen, er een meter beton op storten. Ons lichaam geeft dan enorm veel signalen af die ons een zeer onbehaaglijk gevoel en gedrag geven van:

paniekaanvallen in de vorm van zweten, trillen, kippenvel, schaamrood, stotteren, golven van emoties, bedrukking, ademnood, ongemakkelijke bewegingen, krop in je keel, vlekken in je nek, weglachen, verkrampen, hoge ademhaling, je opgejaagd voelen, woede aanvallen, snel praten, stress, hartkloppingen en de clown gaan uithangen.

Ons lichaam geeft heel intelligent en precies aan waar onze vastgezette emoties (oude wonden) die niet zijn erkend, gevoeld of gezien zitten. Het zijn precies die delen die we al lang hebben onderdrukt, weggestopt en genegeerd hebben. En daar zit nou juist de verlossing. In het weer liefdevol en onvoorwaardelijk toelaten van de gevoelens van pijn vanuit de emoties zit de bevrijding.
Hier lopen we ons hele leven voor weg en het is meer dan pijn vermijdend gedrag. De angst om deze gevoelens toe te laten roept een enorme weerstand op. Zelfs zo erg …dat zodra we maar in de buurt komen van deze gevoelens, we alles zullen doen om ons af te lijden van deze ervaring.

Dit gebeurt door:
Verdoving, verslaving, alcohol, drugs, seks, emotie eten, het weg te lachen, snel praten, iets te gaan doen, muziek luisteren, hardlopen, zingen, druk doen, clown uithangen, projecteren, schelden, snelle armbewegingen maken, iemand belachelijk maken, TV kijken of gewoon allerlei soorten afleiding zoeken.

Hier kunnen we heel ons leven mee bezig blijven.
Naast dat het vaak ons meest leven kwellende gevoel is, krijgen we er ook stress van in de vorm van lichamelijke ongemakken en of ziekte. Deze pijn vermijdende strategieën worden een gewoonte en je blijft zo in een loop zitten. Ons cel geheugen van ons lichaam zit vol met deze onverwerkte emoties en trauma’s. Het is gaan vastzitten in de vorm van lichamelijk klachten zoals: verkramping, huidziektes, spanning, zicht vermindering, oorklachten, duizeligheid, chronische stress, burn-out of elke andere levensbedreigende ziektes

Deze patronen doorbreken is kennelijk zo eng dat we het maar eindeloos blijven uitstellen. We horen heel vaak in ons leven hoe belangrijk dit is om het te doorbreken. Maar toch doen we het niet.

Maar hoe kan ik de moed opbrengen om dit te doorbreken? En waarom zou ik deze paniek en emotionele pijn juist nu opzoeken en doorvoelen? En hoe kan ik dan door deze emotionele lagen heen zakken om tot de kern te komen?

De antwoorden op deze vragen ontstaan juist door die onderliggende angst en komen regelrecht uit onze persoonlijkheid lagen en je ego. Het is juist het lagere denken die ons ervan weerhoudt om tot de kern te willen komen. Puur uit angst voor het onbekende en het ervaren van onze eigen grootsheid.

Er is geen groter cadeau die je jezelf kunt geven om door deze angst heen te gaan. Het zal je bevrijden van de grootste belemmeringen in je leven op emotioneel en fysiek niveau. Maar je hoeft hier niet alleen doorheen te gaan. Juist met begeleiding kun je je oude patroon eindelijk doorbreken.

Dit heling proces bestaat uit een aantal bewustwordingslagen zoals:

– Weten wie en wat je werkelijk bent.
– Verwondering voor het leven (dankbaarheid).
– Bewust worden van je persoonlijkheid (gedragingen).
– Zelfliefde ontwikkelen.
– Pijn vermijdend gedrag doorzien.
– Jezelf en de ander vergeven.
– Overgave en vertrouwen.
– Je eigen onbegrensde stilte van je eigen zijn ontdekken.
– De bereidheid en het geduld tot verandering.

Allereerst jezelf toestemming geven om alles wat zich in jou aandient te aanvaarden alsof het je eigen kinderen zijn. Bij alles wat er in het NU verschijnt is goed en is juist nodig om het volledig te zien en omarmen vanuit liefde.
Het gevoel volledig omarmen alsof het je eigen kinderen zijn, die je wilt troosten vanuit liefde. Blijf er dan volledig bij zonder een oordeel en blijf jezelf dwingen om stil te blijven zitten in dat moment.

Zeg desnoods:

‘STERF MAAR!!!’

Maar ik blijf zitten en ik kijk het monster recht in de ogen aan. Hierbij kan je hartkloppingen of paniekaanvallen ervaren! Maar juist nu er niet voor weg te lopen ontstaat de bevrijding.

Bij elke emotie laag die je tegenkomt en je doorvoeld het, vraag je aan jezelf “En wat zit daar onder?” Wacht dan op wat zich dan aandient en vraag door tot je het hele spectrum hebt doorvoeld. Dit kan gepaard gaan met hevige lichamelijke reactie maar dat is helemaal oké, laat alles maar verschijnen.

En dan gebeurt er iets magisch!

Er overvalt je een diepe rust, vrede, liefde, vreugde en overgave. Deze stilte waar alles goed is zou ik een ‘BRON’ ervaring willen noemen. Het is de diepe staat van zijn van je essentie. De plek van jouw ervaring waar je voelt, weet wie je in essentie bent. Als je dit heel intens ervaart valt je persoonlijkheid helemaal weg en ervaar je dit als iets wat je altijd al gevoeld had, maar er geen woorden aan kon geven. Maar nu voel je het echt!

Dit is het moment waarop de gedachteloze stilte en het intelligente lichaam coherent met elkaar samenwerken. Het kan nu werkelijk de cellen van ons lichaam in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Ons lichaam komt in een zelfherstellende mode en hier kunnen en hoeven we niets voor te doen, dit gaat volledig vanzelf en automatisch. Deze herstellende kracht is dezelfde kracht die ervoor zorgt dat je hart klopt, je nagels groeien, de planeten om elkaar heen draaien en dat wij getuigen mogen zijn van dit wonder van het leven.

Heb je hier hulp bij nodig in de vorm van begeleiding, en je hebt gemerkt dat alleen hierover praten niet geholpen heeft, dan kan ik samen met jou tot een heling proces komen.